Suljettu silmukka parantaa työkappaleen tarkkuutta

Nykyaikaisten työstökoneiden paikoutusvirheiden yleisin syy on lämpövirheet, joihin suurelta osin vaikuttaa itse koneistusprosessi. Jos koneen osat laajenevat tai supistuvat uudelleen lämpötilasta riippuen, tämä voi johtaa hämmästyttäviin poikkeamiin ilman asianmukaista virhekompensaatiota. Tällöin tavanomaiset ohjauspiirit eivät pysty tunnistamaan lämmön aiheuttamia syöttömekanismin muutoksia.  Tästä syystä lineaari- ja pyörimisakseleiden suljetun silmukan ohjausta suositellaan mittatarkkuuden ja ääriviivojen mukaiseen tuotantoon yksittäisosista suuriin sarjoihin.    

Yksittäiskappalevalmistus

Monimutkaisilla yksittäiskappaleilla tarkkuus on taattava heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Lineaari- ja pyöröakselien tarkkuus on ratkaisevan tärkeää koneistustuloksen kannalta, erityisesti 5-akselisessa koneistuksessa.

Pien- ja keskisarjatuotanto

Pien- ja keskisarjatuotannossa koneistusohjelma ja siten syöttökaran lämpötila vaihtelevat usein. Lineaariantureiden käyttö suljetussa silmukassa mahdollistaa tuotannon jatkuvan tarkkuuden.

Suursarjatuotanto

Pituus- ja kulmanmittauslaitteet lisäävät linjaan ketjutettujen työstökeskusten valmistustarkkuutta ja varmistavat tasaisen korkean laadun suursarjatuotannossa.

lineaarianturit suljetussa silmukassa: lämpövirheiden kompensointi

Suljettu silmukka yksittäistuotannossa

Paikoitusaseman määrityksen vaikutus tarkkuuteen viiden akselin koneistuksessa

HEIDENHAINin lineaari- ja kulma-antureiden paikoitusaseman tunnistuksen edut ovat erityisen selvät, kuten Telstar-työkappaleen esimerkki osoittaa.   Telstar-pallon visuaalisesti täydellinen ulkonäkö edellyttää, että sauma, viisikulmiot ja kuusikulmiot jyrsitään erittäin tarkasti huolimatta yli kahden tunnin jyrsintäajasta.      NC-ohjelmassa määritetty jyrsimen asetuskulma Telstar-työkappaleeseen johtaa suuriin pyörö- ja lineaariakseleiden liikkeisiin, mikä edellyttää suurta tilatarkkuutta.     

Puolisuljettu silmukka

Käyttömekaniikan vaikutukset heikentävät koneistustarkkuutta. Sauman leveys vaihtelee. Saumojen leikkauskohdat näkyvästi likaisina

Suljettu silmukka

HEIDENHAINin tarkkojen lineaari- ja kulma-anturien ansiosta käyttömekanismin vaikutukset eivät heijastu koneistustulokseen. Sauma jyrsitään oikealla leveydellä noudattamalla tarkkaa liikkeenohjauksen menettelyä sauman siirtymäkohdissa.

Suljettu silmukka pien- ja keskisarjatuotannossa

Kestävä tarkkuus pien- ja keskisarjatuotannossa

Työstökoneen tarkkuus riippuu ratkaisevasti sen kyvystä mukautua nopeasti muuttuviin käyttöolosuhteisiin. Siirtyminen rouhinnasta silitykseen muuttaa merkittävästi koneen mekaanisia ja lämpökuormia, mikä voi aiheuttaa suuria muutoksia tarkkuudessa. Samanlaisia muutoksia kuormitusolosuhteissa tapahtuu, kun käsitellään pieniä eräkokoja. Jatkuvat muutokset asetusprosessien ja tilauskohtaisen käsittelyn välillä aiheuttavat vaihtelua lämmönjohtumiseen, millä on vastaava vaikutus tarkkuuteen.

Puolisuljettu silmukka

Syöttöakselien lämpösiirtymä

Suljettu silmukka

Ei syöttöakselien lämpösiirtymää

Suljettu silmukka suursarjatuotannossa

Parempi tarkkuus koneistuskeskuksiin automatisoidussa suursarjatuotannossa

Autoteollisuuden suursarjatuotanto on muuttumassa. Esimerkiksi moottoriajoneuvojen voimansiirtokomponenttien mekaanisen koneistuksen joustavuuden lisäämiseksi jäykät siirtolinjat korvataan yhä useammin valmistuslinjoilla, joissa on yhteen ketjutettuja työstökeskuksia.

Työkappaleen valmistustoleranssit riippuvat yksittäisistä koneista tai koko tuotantolaitoksen osaprosesseista. Pituusmittauslaitteet suljetussa silmukassa auttavat lisäämään koneistustarkkuutta. Tämä tarkoittaa, että korotetun toleranssivaran avulla voidaan esimerkiksi pitää työkalut pidempään käytössä.